Najpogostejše srčne bolezni

Pri koronarni srčni bolezni je motena oskrba srčne mišice s krvjo. V večini primerov je razlog ateroskleroza koronarnih srčnih žil (poapnenje žil), redko pa je zmanjšana prekrvavitev srčne mišice posleldica nenadnega krča koronarnih arterij. Srčna mišica mora biti stalno oskrbljena s primerno količino kisika in ne more shajati z manjšo količino kisika, zato ji pri zmanjšani oskrbi s kisikom grozi neke vrste zadušitev To stanje strokovnjaki označujejo z izrazom ishemija.

Kadar je zaradi zožitve koronarnih arterij oskrba srca s krvjo motena do te mere, pride do zapore teh žil, kar povroča prsno bolečino, ki jo imenujemo angina pektoris ( tiščanje v prsih).

Pri starejših ljude lahko oslabi črpalna sposobnost srca, da to ne more več zagotovii primernega pretoka krvi po telesu, čemur pravimo srčno popuščanje.

Okvare srčnih zaklopk so danes redkejše, so pa predvsem posledica nezdravljene angine in degenerativnih procesov, ki se pokažejo šele v starosti. Če jih pravočasno ne odkrijemo in odpravimo z operacijo, pripeljejo do srčnega popuščanja.

Najresnejša od srčnih bolezni je popolna zapora koronarnih arterij, ki vodi v odmrtje dela miokarda (srčne mišice), kar imenujemo miokardni infarkt (srčnomišični infarkt ali srčno kap.)

Dohodnina in donacije

Po novemu zakonu o dohodnini, ki se je pričel uporabljati s 1.1. 2007 lahko vsak zavezanec del svoje dohodnine (do 0,5%) nameni v obliki donacije upravičencem za donacije. Med upravičence spadajo društva, ki so pridobila status delovanja v javnem interesu. Tak status ima tudi Koronarno društvo Gorenjske.

Vse kar je potrebno narediti je, da natisnete in izpolnite obrazec, ki ga imate v Word datoteki na naši spletni strani in ga do konca leta pošljete na Davčno upravo. Obrazec lahko dobite tudi na društvu.

Ne pustite državi, kar želite podariti.

Vsem, ki se boste odločili za ta korak, se že vnaprej zahvaljujemo in zagotavljamo, da bodo tudi ta sredstva uporabljena za kvalitetno delovanje društva. Člani društva obvestite o tem svoje družinske člane, sorodnike, prijatelje, sosede, ...

Donirajte sredstva po vaših najboljših zmožnostih!

Obrazec za dohodnino

 

Postanite naš član! Obiščete nas lahko vsako tretjo sredo v mesecu od 16. do 18. ure (razen v mesecu juliju in avgustu), v pisarni društva v Domu krajanov Primskovo, Jezerska 41, Kranj
Koronarno društvo Gorenjske
Jezerska cesta 41
4000 Kranj
telefon: 031/742-278
e-pošta: info@koronarno-drustvo.si
 
0

...

01 02 03 03

15-letnica Koronarnega društva Gorenjske

Decembra leta 2013 smo praznovali 15- letnico obstoja. Spomnili smo se leta 1998, ko je dr. Prašnikar v okviru programa RK Primskovo predaval o srčno-žilnih boleznih.

Prav na tem predavanju se je porodila misel o ustanovitvi Koronarnega društva Kranj. Ustanovni občni zbor je bil 19. novembra 1998 v veliki dvorani Doma krajanov na Primskovem. Pri ustanovitvi je pomembno vlogo odigralo vodstvo RK Primskovo, in KS Primskovo.

V prvih letih je imelo društvo 60 članov iz petih gorenjskih občin. Velik porast srčno-žilnih bolezni in aktivno delo društva je narekovalo širitev aktivnosti, zato se je društvo leta 2008 preimenovalo v Koronarno društvo Gorenjske. Danes je v društvo včlanjenih 200 članov iz 17 občin. Nekaj članov imamo tudi izven Gorenjske.

Koronarno društvo Gorenjske je neprofitna humanitarna organizacija, ki združuje bolnike s srčno-žilnimi boleznimi in njihove svojce. Včlanjeni smo v Zvezo koronarnih društev in klubov Slovenije v kateri aktivno delujemo usklajujemo program dela, ki je enoten za vsa društva in klube v Sloveniji.

V društvu deluje 11 telovadnih skupin. V Kranju deluje 5 skupin, dve pa v Radovljici, na Jesenicah in Tržiču. Telovadne skupine vodi 17 fizioterapevtk, ki so dodatno šolane za delo s koronarnimi bolniki.

V letu 2013 smo imeli 18 pohodov, katerih se je udeležilo preko 600 pohodnikov. Vsi pohodi so po težavnosti prilagojeni koronarnim bolnikom.

Dvakrat letno (spomladi in jeseni) se odpravimo na obnovitveno rehabilitacijo v Terme Krka Šmarješke toplice. 4 maja letos bomo odšli že 28-tič. Lani se je rehabilitacije udeležilo 150 naših članov.

V društvu organiziramo vsako leto 8 predavanj, na katerih predavajo vrhunski strokovnjaki iz področja kardiologije in ostalih vej zdravstva. Predavanja so odprtega tipa, vabljeni so vsi, ki jih določena tema zanima, ne glede na članstvo v društvu.

15- letnico smo praznovali v veliki dvorani Doma krajanov na Primskovem. V kulturnem programu so sodelovali Kranjski oktet, akademska folklorna skupina Ozara Primskovo in ansambel Koronarnega društva Gorenjske. Prireditev je vodil Janez Dolinar. Vsi našteti so nastopili brezplačno, za kar se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Zveze društev in klubov Slovenije Jurij Repič, dolgoletna predsednica Zveze in ustanoviteljica Koronarnega društva Ljubljana (ki je bilo prvo koronarno društvo v Sloveniji) Aleksandra Gorup, predsednik strokovnega sveta našega društva dr. Metod Prašnikar in predstavnica fizioterapevtk Urška Zaplotnik.

Ob 15-letnici našega društva smo izdali knjižico, v kateri predstavljamo naše delo. Razposlali smo jo v vse zdravstvene ustanove na Gorenjskem, kjer jo lahko prejmete brezplačno. Ob tej priliki se zahvaljujemo vsem, ki so z donacijami pripomogli k njeni izdaji.

besedilo: GT
fotografije: KD Gorenjske in Gorenjski glas

 
     
   
  Koronarno društvo Gorenjske (c) 2011