Defibrilator na dostopnem mestu

Koronarno društvo Gorenjske je v v sredo, 17. oktobra okviru praznika Krajevne skupnosti Primskovo predstavilo uporabo zunanjega avtomatskega defibrilatorja (AED), ki je nameščen na pročelje Doma krajanov Primskovo, Jezerska cesta 41, Kranj.

Koronarno društvo Gorenjske krajankam in krajanom daje dragoceno darilo, zunanji avtomatski defibrilator (AED), s pomočjo katerega se rešuje življenja pri srčnem zastoju. Pri postavitvi aparata na pročelje Doma krajanov na Primskovem je imelo posluh tudi vodstvo Krajevne skupnosti Primskovo. »Dogovorili smo se, da društvo da defibrilator v uporabo in ga vzdržuje, krajevna skupnost pa zagotovi primeren prostor z osvetlitvijo in video kamero, da ne bi prihajalo do zlorab aparata. Defibrilator je sicer pod steklom, ki se ga v primeru uporabe razbije. Dom krajanov je za namestitev AED primerna lokacija, saj so v bližini pošta, trgovina, šola, cerkev, v domu pa potekajo številne prireditve.

Kaj je avtomatski defibrilator AED?

Takoj po nastopu srčnega zastoja pride najpogosteje do fibrilacije srca, najučinkovitejši način zdravljenja pa je defibrilacija z zunanjim avtomatskim defibrilatorjem (AED). To je naprava, ki prepreči fibrilacijo srca, s tem, da preko elektrod, ki jih namestimo na sprednjo steno prsnega koša, ustvari močan električni sunek, ki »resetira« srce ter omogoči njegovo normalno bitje. Aparat je opremljen z nazornimi slikovnimi prikazi uporabe ter nas tudi glasovno vodi v slovenskem jeziku. AED je preprosti aparat, saj sam analizira srčni ritem in presodi, ali je potreben šok. Naloga tistega, ki pomaga človeku s srčnim zastojem je samo namestitev elektrod ter sledenje navodilom. Pri tem je zelo pomemben čas, ki preteče od nastopa srčnega zastoja do začetka defibrilacije: če z njo začnemo že v prvi minuti po zastoju je uspešnost 90-odstotna, če do defibrilacije mine 10 minut, pa le še 10-odstotna.