Najpogostejše srčne bolezni

Pri koronarni srčni bolezni je motena oskrba srčne mišice s krvjo. V večini primerov je razlog ateroskleroza koronarnih srčnih žil (poapnenje žil), redko pa je zmanjšana prekrvavitev srčne mišice posleldica nenadnega krča koronarnih arterij. Srčna mišica mora biti stalno oskrbljena s primerno količino kisika in ne more shajati z manjšo količino kisika, zato ji pri zmanjšani oskrbi s kisikom grozi neke vrste zadušitev To stanje strokovnjaki označujejo z izrazom ishemija.

Kadar je zaradi zožitve koronarnih arterij oskrba srca s krvjo motena do te mere, pride do zapore teh žil, kar povroča prsno bolečino, ki jo imenujemo angina pektoris ( tiščanje v prsih).

Pri starejših ljude lahko oslabi črpalna sposobnost srca, da to ne more več zagotovii primernega pretoka krvi po telesu, čemur pravimo srčno popuščanje.

Okvare srčnih zaklopk so danes redkejše, so pa predvsem posledica nezdravljene angine in degenerativnih procesov, ki se pokažejo šele v starosti. Če jih pravočasno ne odkrijemo in odpravimo z operacijo, pripeljejo do srčnega popuščanja.

Najresnejša od srčnih bolezni je popolna zapora koronarnih arterij, ki vodi v odmrtje dela miokarda (srčne mišice), kar imenujemo miokardni infarkt (srčnomišični infarkt ali srčno kap.)

Dohodnina in donacije

Po novemu zakonu o dohodnini, ki se je pričel uporabljati s 1.1. 2007 lahko vsak zavezanec del svoje dohodnine (do 0,5%) nameni v obliki donacije upravičencem za donacije. Med upravičence spadajo društva, ki so pridobila status delovanja v javnem interesu. Tak status ima tudi Koronarno društvo Gorenjske.

Vse kar je potrebno narediti je, da natisnete in izpolnite obrazec, ki ga imate v Word datoteki na naši spletni strani in ga do konca leta pošljete na Davčno upravo. Obrazec lahko dobite tudi na društvu.

Ne pustite državi, kar želite podariti.

Vsem, ki se boste odločili za ta korak, se že vnaprej zahvaljujemo in zagotavljamo, da bodo tudi ta sredstva uporabljena za kvalitetno delovanje društva. Člani društva obvestite o tem svoje družinske člane, sorodnike, prijatelje, sosede, ...

Donirajte sredstva po vaših najboljših zmožnostih!

Obrazec za dohodnino

 

Postanite naš član! Obiščete nas lahko vsako tretjo sredo v mesecu od 16. do 18. ure (razen v mesecu juliju in avgustu), v pisarni društva v Domu krajanov Primskovo, Jezerska 41, Kranj
Koronarno društvo Gorenjske
Jezerska cesta 41
4000 Kranj
telefon: 031/742-278
e-pošta: info@koronarno-drustvo.si
 
0

...

01 02 03 04 05

Plaketa mestne občine Kranj za leto 2011

Kranj 10.12.2011 - Koronarno društvo Gorenjske je za dolgoletno humanitarno in strokovno delovanje na področju rehabilitacije srčno-žilnih bolnikov ob občinskem prazniku Mestne občine Kranj prejelo Plaketo Mestne občine Kranj za leto 2011. Plaketo je na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku Mestne občine Kranj prevzel predsednik društva Jože Benedik.
Priznanje za strokovno in usklajeno delovanje društva je predvsem priznanje več kot dvajsetim prostovoljcem, ki so in še vedno opravljajo svoje humano delo prostovoljno in brezplačno in vsem dosedanjim predsednikom, ki so pustili velik pečat pri razvoju in širitvi društva.
Društvo s svojimi strokovnimi rehabilitacijskimi programi omogoča srčnim bolnikom celovito rehabilitacijo začeto v bolnišnici ali toplicah.
V društvu deluje 10 telovadnih skupin s katerimi vadi 12 izšolanih diplomiranih fizioterapevtov. V Kranju deluje 5 skupin. Dve v ZD Kranj, dve na OŠ Simon Jenko, PE Primskovo in ena na OŠ Jakoba Aljaža. Dve skupini delujeta v Radovljici, ena na Jesenicah in dve v Tržiču. Na predavanjih člani zvedo vse o koronarni bolezni, kako jih preprečiti in zdraviti. Pohodov se letno udeleži preko 600 pohodnikov. Obnovitvene rehabilitacije v toplicah pa v dveh terminih okrog 150 članov. Društvo organizira tudi rekreativno - kulturne dejavnosti, ki so zelo dobro obiskane. Kolikšen pomen ima delovanja društva se zaveda preko 200 aktivnih članov, ki z udejstvovanjem v programih ohranja psiho-fizično kondicijo in kvalitetnejše življenje, klub temu, da so srčni bolniki.

 
     
   
  Koronarno društvo Gorenjske (c) 2011