01 02 03 04 05 06 07 08

Pohod iz Lesc V Vrbo

3. marec 2012 - Kljub želji, da se člani Koronarnega društva Gorenjske udeležimo letošnje počastitve Prešernovega dne v Vrbi, nam je načrte prekrižala vztrajna napoved nenormalnega mraza za vse dni okoli 8. februarja. Ker pretiran mraz sigurno ne prispeva k našemu zdravju, smo pohod odpovedali.

A glej ga zlomka! Jutro na odpovedani dan kot umito, sonca samo ta dan na pretek, mi pa doma. Toda mi se ne damo. Objavimo nov datum pohoda in 3. marca smo na startu v Lescah za prodor proti Vrbi. A glej! Kot, da narava ne privošči prihoda v Vrbo. Do dne poprej čudovito sonce in pomlad, to soboto pa… Pogled v temačno nebo pač ne razveseli srca, na Jesenicah pravijo, da že rosi. Ampak, računamo na srečo hrabrih. Nekaj preko 20 se nas poda po mehkejši varianti. Avtomobile premaknemo na parkirni prostor ob Tušu v Lescah in se vzporedno z železniško progo odpravimo proti Vrbi.

Veselo razposajene nas je mehka pot preko travnika peljala mimo Golf igrišča na Bledu, nakar se pot razširi v makadamski kolovoz. Kmalu se pogled odpre proti goram. Triglav je še vedno v megli. Pomikamo se na desno preko železniškega prehoda, nato takoj preko viadukta čez avtocesto in že vidimo cilj pohoda - Vrbo. Ob prihodu pred Prešernovo rojstno hišo nas pričaka prijazna kustosinja ga. Mira Novakova ter nas povabi v hišo. Posedemo po klopeh, nakar je naš Boris izpolnil že na poti izrečeno grožnjo, da bo spregovoril nekaj besed o Prešernu. Grožnjo je uresničil s tem, da je prebral Partljičev spis šolarja O Prešernu. Boljše pisarije si za tisti dan ni mogel izmisliti in skupaj s kustosinjo smo se ob tem prijetno zabavali. Po tej začetni sprostitvi besedo povzame kustosinja in v preprosti topli besedi opiše Prešernovo življenje in čas, kateremu je pripadal.

Po predstavitvi in ogledu razstavljenih predmetov, se odpravimo nazaj po isti v Lesce. Tokrat nas pozdravi tudi sonce ter tako dodatno pripomore k že sicer dobremu razpoloženju. Po nekaj več kot 7 km dolgem pohodu smo ponesli žejna in lačna usta v Oštarijo Moskva, kjer so nam pod nadzorom lastnika g. Janeza Jelenca prijazno in bogato postregli s kosilom.

Zapis pripravil J. Cengle