• organiziranje in izvajanje telovadbe v skupinah pod vodstvom strokovno usposobljenih fizioterapevtk
• organiziranje predavanj in svetovanj za člane in njihove družinske člane na različne teme s področja rehabilitacije bolezni srca in ožilja ter zdravega načina življenja
• tečaji prve pomoči in prikaz uporabe prenosnega defibrilatorja
• druženje in pohodništvo
• strokovno usposabljanje izvajalcev programov
• organiziranje rehabilitacijskih programov v toplicah
• sodelovanje s strokovnimi institucijami, bolnicami in zdravstvenimi domovi na Gorenjskem

 

Postanite naš član! Obiščete nas lahko vsako tretjo sredo v mesecu od 16. do 18. ure (razen v mesecu juliju in avgustu), v pisarni društva v Domu krajanov Primskovo, Jezerska 41, Kranj
Koronarno društvo Gorenjske
Jezerska cesta 41
4000 Kranj
telefon: 031/742-278
e-pošta: info@koronarno-drustvo.si
 
0

...

Pohod v Tržiču, vzpon do cerkve sv. Jožefa in ogled smučarskega muzeja

Tržič, 5. december 2015 - Člani Koronarnega društva Gorenjske smo se zbrali na pohodu po Tržiču in okolici in se od parkirnega prostora pri bivši tovarni BPT (bombažni predilnici in tkalnici) povzpeli do cerkve sv. Jožefa. Cerkev je bila zgrajena leta 1704 in spada v obdobje zgodnjega baroka. Na žalost je bila v požaru leta 1959 (požar je nastal zaradi otroškega igranja Indijancev) uničena vsa dragocena notranja oprema (Langusove slike in Layerjeve freske). Cerkev stoji na hribu in ponuja krasen razgled po mestu. Pričakala nas je malica, ki so jo pripravili člani društva iz Tržiča. Med malico smo spregovorili o zgodovini mesta od nastanka, ko so prebivalci prvotnega naselja v Podljubelju ( v rimskih časih se je imenovalo Forum in Lubelinum-trg v Ljubelju ) zaradi skalnega podora zbežali na sedanjo lokacijo. Zaradi pomembne prometne poti med Kranjsko in Koroško in kopanja železne rude v okolici se je razvila kovaška obrt in z njo trške pravice leta 1492. Leta 1811 je katastrofalni požar uničil pol mesta, zgorelo pa je 100 hiš, 60 delavnic in umrlo 75 ljudi. V 19. stoletju je industrializacija prinesla Tovarno kos in srpov, BPT, usnjarno, tovarno čevljev PEKO in pilarno, tako da je bil Tržič do polovice 20. stoletja najbolj industrijsko razvit kraj v Jugoslaviji. Na žalost se je razvoj ustavil in je Tržič v veliki meri samo še spalno naselje.

Pot smo nadaljevali navzdol do dela mesta Za virjem in mimo bivšega drsališča prišli do pokopališča za cerkvijo, ter si ogledali spomenik devetim žrtvam snežnega plazu pod Storžičem leta 1937. Spomenik je izklesal kipar, ki je bil tudi alpinist in gorski reševalec, Stane Keršič-Belač. Naš član Janez Kavar nam je pripovedoval o zgodovini smučanja v Tržiču in prvi tekmi, ki je bila leta 1927 po okolici mesta. Seveda to ni bila klasična tekma ampak je potekala čez drn in strm po poteh in travnikih na obronkih Tržiča.

Pot nas je vodila naprej ob strugi Tržiške Bistrice, kjer smo jo prečkali in po drugi strani prispeli do gradu Neuhaus. V listinah je grad prvič omenjen leta 1320, potem so se lastniki menjavali, najbolj znamenit je bil grof in feldmaršal Radetzky, ki so ga Tržičani ohranili v lepem spominu zaradi dobrote in pospeševanja industrializacije.

V tržiškega muzeju smo si ogledali del, ki je namenjen prikazu zgodovine smučanja. V muzeju je razstavljena smučarska oprema, kolarsko orodje za izdelavo smuči in tekmovalne smuči najboljših tržiških smučarjev. Seveda nam je Janez tudi tu popestril obisk z razlago zgodovine, ter prigodami in nezgodami naših smučarjev.

Iz muzeja smo prišli do glavne ulice, kjer smo si ogledali lokalno znamenitost »firbc okn«. To je okno, ki ima okvir pomaknjen izven zidu, tako da ženskam zaradi radovednosti ni bilo potrebno odpirati okna.

Veseli, da smo se srečali v velikem številu in preživeli prijeten dan, smo zaključili s kosilom na kopališču Gorenjska plaža, kjer je bila pred nedavnim odprta nova restavracija z imenom Firbc okn.

vodja pohoda: Ferdo Meglič

 
     
   
  Koronarno društvo Gorenjske (c) 2011