Gori, doli - naokoli!

Življenje teče in nič ne reče, samo nasmeh je včasih bolj grenak. Ne bomo ga grenili, ampak skupaj z lepimi doživetji celo bogatili
Doktor Trstenjak je, ko je bil star 81 let dejal: Ni važno koliko si star – ampak KAKO si star! Važna je vsebina. S čim zapolnimo to naše življenje.
Naša srečanja oziroma obnovitvena rehabilitacija v Šmarjeških toplicah je pravi balzam za našo dušo in srce. Srce je največje darilo – več ko ga daš, več ga imaš.
Misliti moramo na čilost in zdravje. Naše življenje se podaljšuje in tudi skrb zanj. Rekreacija je za vsakogar od nas nepogrešljiva, vsestranska sprostitev pa neprecenljiva. Sodobni zdravstveni programi zelo priporočajo vsakodnevno rekreativno gibanje, ustrezno prehrano, obvladovanje stresa, redne zdravstvene preglede in predavanja. Tudi druženja in prijateljevanja ni nikoli preveč. Pregovor pravi: Dokler imamo prijatelje je lepa sedanjost.
Kdor hoče ostati dolgo pri močeh, mora biti dejaven, veder, optimističen in v vsakem pogledu zmeren.
Čim dlje je treba trenirati umsko in telesno sposobnost. Dobra volja in veselje podaljšujeta naše življenje. Življenje brez veselja je kot oljka brez olja. Kadar se pojavi veselje, mu moramo odpreti vrata in okna na stežaj, ker nikoli ne pride v nepravem času.
Naj vas v DAN, ki je pred nami, popeljem z mislimi meni ljubega pesnika Toneta Pavčka: »Treba je mnogo preprostih besed, kakor so kruh, ljubezen dobrota, da ne bi v slepi temi na križpotjih zašli s pravega pota. Treba je mnogo tišine, tišine znotraj in zunaj nas, da bi slišali glas SRC in njih veličine. Treba je tišine – tišine, kot nam jo je pričarala Petra.
Še za konec – na kratko.
Življenje v naravi se bo umirilo, k nam bosta pronicala vlaga in hlad, a nekaj se nikakor ne bo spremenilo – ljubezen, prijateljstvo, največji zaklad.

besedilo: Vera Blaznik

Organizator rehabilitacije je:
Manca Gruden
gsm: 031/742-278
e-pošta: manca.gruden@koronarno-drustvo.si

V parku Zdravilišča Radenci smo posadili svoj srčni hrast, ki simbolizira žilavost, trdnost in tudi moč. "Močan je kot hrast". Obljubili smo, da bomo spremljali njegovo rast in se vračali na rehabilitacijo v kraljestvo treh src.

Obnovitvena rehabilitacija v Zdravilišču Radenci 2015

Sprejem na dan prihoda prisrčen. Bazeni krasni. Zelo dobro je, da imajo tudi pravi plavalni bazen (50 m) s temperaturo vode od 27 do 29 stopinj, kjer je mogoče res plavati in to dalj časa in ne samo čofotati v topli vodi. V toplih bazenih oz. v tem prostoru imajo tudi bazenček s hladno vodo za »kneipanje«. Topli bazeni so veliki, prostor zelo zračen. Tudi zunanji bazen je super. Telovadba je bila trikrat dopoldne. Vaditelji super. Obstaja tudi večerna zunanja telovadba (zunaj hotela) dvakrat tedensko pod odličnim strokovnim vodstvom. Tudi popoldanski pohodi so bili dobri. Izlet v Dobrovnik (orhideje in tropski vrt) ter oljarna Šeruga je bil odličen.

Na hotelsko nastanitev nimam nobenih pripomb. Sobe primerno velike. Postelja zame dobra. Samopostrežni sistem hrane mi je zelo ustrezal, ker je mogoče izbrati to, kar ti najbolj »paše«. Hrana dobra. Animatorji, ki so ves teden skrbeli za nas in bili z nami od zgodnjega jutra do večera (Janja, Dominik in Stanko) so bili izredno srčni in prizadevni.

Zame je bil ves teden krasen in nimam nobenih pripomb. Mislim, da je bil ta teden prava popestritev v naših obnovitvenih rehabilitacijah. Bilko bi dobro, da bi letos začeto prakso nadaljevali tudi v naslednjih letih. - Dragica Pirih

Zelo dobrodošla sprememba. Bila sva povsem zadovoljna. Nova okolica, udoben hotel, prijazno osebje, dobra hrana, organizacija in vodenje, odlični bazeni in zelo ugodna voda. Ocena - odlično. Upava, da drugo jesen to ponovimo. - Marinka in Janez Rotar

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

Obnovitvena rehabilitacija v Termah Šmarješke toplice

Vsako leto dvakrat (spomladi in jeseni) se člani Koronarnega društva Gorenjske za teden dni odpravimo v Šmarješke toplice, ki delujejo v okviru Term Krka.
Letošnjo pomlad (aprila 2012) smo bili že petindvajsetič. Člani društva pridemo v Šmarješke toplice z brezplačnim prevozom (avtobus) ali s svojimi vozili. Pri namestitvi lahko izbiramo med eno- ali dvoposteljnimi sobami v hotelu Šmarjeta ali Toplice. Ravno tako imamo na izbiro polni ali polpenzion.
Vsak dan bivanja se prične z telovadbo v notranjem bazenu. Sledi zajtrk in po njem telovadba v telovadnici. Glede na število članov smo razdeljeni na več skupin. Dopoldan se konča s telovadbo za krepitev hrbtenice. Sledi kosilo in po njem pohod po okolici. V letih odkar obiskujemo Šmarješke toplice smo okolico že dodobra spoznali. Pohodi so različne težavnostne stopnje. Bili smo peš tudi že na Trški gori (cca 2 uri zmerne hoje v eno smer), obiskali Koglo, se povzpeli na Mali in Veliki Vinji vrh… Po povratku v hotel imamo različne delavnice in predavanja. Po večerji pa se sprostimo v kavarni hotela, kjer lahko tudi zaplešemo ob zvokih raznih ansamblov. Imamo tudi svoj »hišni« ansambel. V času bivanja v Šmarjeških toplicah lahko naredimo tudi pregled srca in ožilja (ultra zvok, obremenilni test, različno masažo in se poslužujemo uslug fizioterapije).
Eno popoldne imamo rezervirano za daljši izlet z avtobusom. Obiskujemo naravne in kulturne znamenitosti dolenjske, bele krajine, štajerske…
Teden mine kot bi mignil. Pred odhodom domov se z vodstvom hotela vedno dogovorimo za datum naslednjega obiska. Da je udeležba »šole zdravega življenja« enkratna priložnost za krepitev telesa in duha je spoznalo že veliko naših članov, zato je udeležba vsako leto večja.